Masa cukrowa do ozdabiania wyrobów cukierniczych

Autor: Adam Data: 29 Lis 2012 Kategoria: Dom i Ogród |

masa cukrowa na torcieChciałem wam dzisiaj zaprezentować możliwości jakie daje tak zwana pasta cukrowa oraz opowiedzieć o tym do czego służy i czym dokładnie ona jest, a jest to bardzo przydatny materiał dla wszystkich fanów słodkości w formie przeróżnych ciast, czy tortów – oczywiści mam tu na myśli osoby, które lubią piec tego typu smakołyki samemu, dla satysfakcji własnej i zachwytu gości… Prawdopodobnie zainteresuje to bardziej Panie niż Panów, ponieważ pieczenie w domu to raczej domena kobiet, ale kto powiedział, że mężczyźni nie mogą próbować własnych sił.

Zapewne spotkaliście się już z tym cudem na przykład oglądając torty o najbardziej wymyślnych kształtach. Prawdopodobnie były one pokryte właśnie masą cukrową.

Masa cukrowa to chyba dosyć nowy produkt na naszym rynku, ale już można go kupić w sklepach na przykład sprzedających dodatki cukiernicze na ciasta. Otóż słodka masa z cukru to surowiec – pewnego rodzaju lukier cukierniczy służący do wykonywania przeróżnych ozdób i formowania powierzchni tortu.

Masę cukrową można też robić samodzielnie, ale coraz częściej jest kupowana jako gotowy materiał i wykorzystywana w domowych warunkach. Można z niej zrobić praktycznie prawie wszystko, na przykład imieninowy tort w dowolnym kształcie dla dziecka itd.

Samo jej wykonanie nie jest wcale łatwe chociaż przepis wydaje się być prosty. Problemem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji i plastyczności, ale równie dobrze można ją kupić jako gotowy produkt. Przy wykonywaniu masy samemu największym problemem jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji i lepkości. Jeżeli będzie zbyt wodnita to nie będzie się trzymać, z kolei jeżeli będzie zbyt gęsta to nie uda nam się jej nałożyć

Mimo wszystko polecam do własnego przetestowania dla wszystkich fanów i fanek pieczenia;)

Podobne:

Tagi:,

Komentowanie wyłączone.

Copyright © 2017 Publikacje Internetowe